Nieuwsbrief

International Institute for Scientific Research
September 2017 Contact: info@iisr.nl.
Keuvelen over kolonialisme
Het (Koloniaal) Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies krijgen € 4,1 miljoen subsidie van de overheid om een geschiedschrijving neer te zetten die past in het koloniale zelfbeeld van Nederland, namelijk dat dekolonisatie niet een kwestie was van het beoordelen van een misdaad (kolonialisme), maar een kwestie van het beoordelen van geweld: was het extreem, excessief, van beide kanten etc. Het onderzoek gaat vier jaar duren.
Lees meer.
De zoektocht naar verborgen zwarte geschiedenis van verzet
Deze zomer heeft New Urban Collective (NUC) een succesvolle crowdfunding campagne weten te realiseren waarmee €20.853 is opgehaald door de bijdragen van meer dan 750 donateurs. Daarnaast is een delegatie van The Black Archives op studiereis gegaan naar de Verenigde Staten om op zoek te gaan naar verborgen zwarte geschiedenis van verzet en te leren van zwarte instituten die ervaring hebben met het conserveren en presenteren van zwarte geschiedenis.
Lees meer.
Holi is geen Houseparty: van empowerment naar activisme in de Hindostaanse gemeenschap
In een eerdere bijdrage gaf Pravini Baboeram een analyse van het bewustwordingsproces van Hindostanen in de Nederlandse context. Een jaar later is duidelijk wat de vruchten zijn van een consistente dekolonisatie strategie, waarbij empowerment en educatie zich heeft vertaald naar activisme. In deze bijdrage geeft ze een analyse van dit proces.
Lees meer.
Lezing Sandew Hira over kolonialisme en geschiedenisonderwijs
Op zaterdag 9 september organiseert Antaru i.s.m. Keti Koti werkgroep en A.R.G. een lezing van Sandew Hira over de gevolgen van het koloniaal verleden voor het geschiedenisonderwijs.
Lees meer.
Steun het werk van IISR
Opzeggen nieuwsbrief: unsubscribe@iisr.nl