Boekenserie Decolonizing The Mind

IISR brengt in samenwerking met uitgeverij Amrit Publishers een nieuwe serie boeken uit. De titel van de serie is Decolonizing The Mind. De redactie van de serie wordt gevoerd door Sandew Hira, directeur van IISR en Prof. Stephen Small van de University of California Berkeley. Er zijn vijf titels in deze serie uitgekomen.

DTM04SmallHiraNedSlavernijFront400Veel mensen in Nederland denken dat slavernij en de slavenhandel zaken zijn die lang geleden zijn voorgevallen, van geringe betekenis zijn geweest en weinig relevant zijn voor de huidige Nederlandse samenleving. Maar niets is verder van de waarheid. De waarheid is dat politiek, economie, godsdienst, architectuur en kunst in Amsterdam zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse slavernij en haar erfenis. Dit boek beschrijft de geschiedenis en de erfenis van de Nederlandse slavernij en de slavenhandel in de vorm van 20 vragen en antwoorden. Er is ook Engelse vertaling van het boek dat als eerste in de reeks is verschenen.

DTM02HiraReparationsCoverFront400Dit boek verzamelt de belangrijkste feiten en inzichten met betrekking tot herstelbetalingen en plaatst het debat over dit onderwerp als deel van een voortdurende strijd tegen dekolonisatie van de geest. Het doel van het boek is om materiaal te verschaffen voor discussie en debat over herstelbetalingen. Het behandelt zowel herstelbetalingen voor de trans-Atlantische slavernij als voor kolonialisme in het algemeen. Sommige delen concentreren zich op slavernij omdat veel stellingen en argumenten specifiek betrekking hebben op slavernij.
Het laatste hoofdstuk behandelt een nieuw economisch model voor de berekening van herstelbetalingen. Deze berekeningen zijn gebaseerd op een wiskundig model en een computerprogramma dat simulaties uitvoert om de omvang van de schade te schatten die kolonisator heeft veroorzaakt en de impact die deze heeft gehad op de welvaart van Europa en Amerika.
Het boek is in het Engels.

DTM03DjehutiMalcolmXFront400Malcolm X is een icoon van de Zwarte beweging. Zijn persoonlijke geschiedenis van jongeman die in het drugsmilieu belandde tot intellectueel die haarscherpe analyses maakt van racisme is opmerkelijk. Hij is een inspiratiebron voor zwarte mensen over de hele wereld. Als moslim heeft hij ook een aantrekkingskracht op jonge moslims die strijden tegen racisme, uitbuiting en onderdrukking.

Dhejut-Ankh-Kheru beschrijft in 20 vragen en antwoorden het leven en de strijd van Malcolm X en zijn bijdrage aan de bevrijding van de Zwarte mens.

DTM05LamrabetIslamWomenFront400Eeuwenlang is het vraagstuk van “vrouwen in de islam” gegijzeld geweest tussen twee tegenovergestelde maar even radikale perspectieven: de een is star, Islamitisch en conservatief en de ander is westers, etnocentrisch en islamofobisch.

In 20 Questions and Answers on Islam and Women bekritiseert Asma Lamrabet beide perspectieven vanuit een reformistische benadering. Ze weegt hun stellingen af tegen de bronnen – de Koran en de Hadith – en analyseert de verschillende argumenten tegen de interpretaties van de bronnen.
Het boek is in het Engels.