Nieuwsbrief februari 2017

Nieuwsbrief Sarnámihuis – Februari 2017
De eerste maandag van februari betekent weer een nieuwe editie van de Sarnámihuis nieuwsbrief! In deze nieuwsbrief mogen we de eerste aflevering presenteren van onze nieuwe vaste columnist Naushad A. Boedhoe. Ook kunt u de maandelijkse bijdragen vinden van Amar K. Soekhlal, Tasiana Ramdin en Sebieren Hassenmahomed. Bovendien zijn er in deze editie weer columns te lezen van gastcolumnisten Bris Mahabier en Pravini Baboeram. Tot slot attenderen wij u graag op de nieuwe editie van de taalcursus Sarnámi en de komst van Prof. C.K. Raju naar Nederland. Wij wensen u veel leesplezier toe! Volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/sarnamihuis.nl/
Prof. C.K. Raju Sarnámihuis brengt Prof. C.K. Raju naar Nederland
Het Sarnámihuis heeft via haar internationale netwerken de mogelijkheid om een vooraanstaande Indiase geleerde naar Nederland te halen voor een lezing over de bijdrage van de Indiase beschaving aan wetenschap, filosofie en cultuur. Prof. C.K. Raju is een wiskundige, filosoof en natuurwetenschapper. Klik hier om meer te lezen.
Sarnámi cursus Nieuwe editie taalcursus Sarnámi
Vanaf 6 maart start het Sarnámihuis met een nieuwe cursus Leer Sarnámi in 12 weken. De cursus wordt online gegeven. Gedurende drie maanden leer je de basisbeginselen van grammatica, spelling, woordenschat, zinsconstructie, spreekvaardigheid (conversatie), luistervaardigheid en schrijfvaardigheid. Klik hier om meer te lezen.
Sebieren Hassenmahomed Column Sebieren Hassenmahomed: Sandra – De appel valt wel ver van de stam
Ik vraag aan Sandra of er in die tijd ook iets droevigs is geweest. Zij antwoordt: “Ik vond het wel erg als ik om mijn donkere huidskleur werd genegeerd. Het Zusje van mijn moeder kreeg bijvoorbeeld uitsluitend complimenten over haar uiterlijk en ik geen. Zij was een tintje lichter, verder leken we op elkaar. De tantes uit de stad hadden er ook een handje van om mijn zusjes die een maar een beetje lichter dan mij waren, aan te halen, mij niet. Er is zelfs over mij gevraagd of ik wel in het juiste gezin zat. Een tante met een zoon die dezelfde huidskleur had als de mijne, zocht voor hem een lichtkleurige bruid. Dit alles leidde er toe dat ik een minderwaardigheidscomplex had ontwikkeld. Klik hier om meer te lezen.
Bris Mahabier Column Bris Mahabier: Mohandas K. Gandhi in Zuid Afrika, een etnische mahátmá?
De 78-jarige Mahatma Gandhi werd in Delhi, de hoofdstad van India, op 30 januari 1948 doodgeschoten. Hij was vanaf 1915 – 1947 de onbetwiste hindoeleider van de onafhankelijkheidsbeweging van India. Klik hier om meer te lezen.
Naushad A. Boedhoe Column Naushad A. Boedhoe: Een woelig politiek jaar
2016 was een woelig jaar. Veel oorlogsgeweld en aanslagen. De oorlog in Syrië en Irak, miljoenen mensen op drift. Ook veel geweld en onrecht door enkele onzer bondgenoten en met onze actieve dan wel stilzwijgende steun, zoals voor de genocide in Yemen door een coalitie o.l.v. Saoedi Arabië en de verdrijving van Palestijnen van hun land door Israël. Dichter bij huis hebben wij veel aanslagen moeten verduren. Klik hier om meer te lezen.
Kraboementaliteit Column Tasiana Ramdin: Kraboementaliteit
Mijn vader houdt van vissen. Eén van die keren was hij gaan vissen en kwam thuis met verse vis en … jutezakken met levende krabben. Kraboes noemen we ze op z’n Surinaams. Hij pakte een grote ton, zette deze onder het huis – ja, dit was in Suriname – en deed al de kraboes erin. Klik hier om meer te lezen.
Jan S. Soebhag Column Jan S. Soebhag: Het begrip Paturiyá en londá of londawá ke nác nader belicht
Het begrip ‘Paturiyá’. Oorspronkelijk komt het begrip ‘Paturiyá’ naar alle waarschijnlijkheid uit de naamgeving van de steden uit Uttar – en de Madhya Pradesh in India. Om maar als een voorbeeld aan te halen: (Uttar Pradesh) Village name: Paturiyá Chak/District: Bahraich/State: Uttar Pradesh met 71 deelstaten onder de naam Paturiyá; (Madhya Pradesh) District: katni/Block: Bahoriband/Village: Paturiyá. Dit brengt mij op het idee dat er enorm veel Paturiyá dorpen in India uit de vroegere tijden waren en die nog steeds bestaan. Klik hier om meer te lezen.
PVV Column Amar K. Soekhlal: De boze Hindostaan!
Op een van de hindoestaanse radiostations luisterde ik naar een programma met de titel “Is de PVV een alternatief voor u”. Mensen konden inbellen en hun mening geven. Ik schrok me rot van wat ik daar hoorde. Klik hier om meer te lezen.
Ravidrums Column Pravini Baboeram: Populariteit of Principes?
Neem het dilemma van Hindostaanse artiesten. Velen worstelen met het bereiken van een mainstream publiek buiten de Hindostaanse gemeenschap. Iedere kans die je krijgt om dat publiek te bereiken is dus een kans om te overwegen. Zelfs als die kans voor jou als artiest lijnrecht ingaat tegen jouw waarden als persoon. Klik hier om meer te lezen.