Antwoord Sandew Hira op reactie president Bouterse

Vorige week maandag heb ik in mijn column in Starnieuws een oproep gedaan aan president Bouterse om tegenover mij een getuigenis af te leggen over 8 december 1982 en alle voorgaande en daaropvolgende gebeurtenissen waar geweld betrokken was. Afgelopen zaterdag heb ik zijn antwoord ontvangen.

Alvorens door te gaan met deze column is het belangrijk dat je eerst het antwoord van Bouterse bestudeert. Anders begrijp je de rest van mijn verhaal niet. Klik hier om zijn antwoord te lezen.

Ik ga zijn antwoord niet analyseren. Ik verwelkom zijn positieve reactie en zal verder aan de slag gaan met de voorbereidingen voor het onderzoek t.b.v. de getuigenis. Ik heb een plan van aanpak gemaakt. In Nederland heb ik een onderzoeksteam opgezet. Volgende week zal ik in Suriname een onderzoeksteam en een apparaat opzetten om dit gigantische project uit te voeren. Mijn doel is om op 8 december 2015 een uitgebreid rapport te presenteren en aan te bieden aan het parlement. Het interview met Bouterse moet eind november plaatsvinden.
Ik heb een counterpart in Suriname die met mij de praktische zaken gaat voorbereiden. Ik ben een wetenschapper en heb op basis van mijn onderzoekservaring een traject uitgestippeld om de meest uitgebreide beschrijving en analyse te maken van de geschiedenis vanaf de aanloop van 25 februari tot en met nu.
Mijn hoofd is er helemaal klaar voor. Mijn hart niet.

De reden waarom ik zijn antwoord niet ga analyseren, is omdat ik dat niet kan. Ik ben niet in staat te reageren op zijn brief. De brief heeft me helemaal uit balans gebracht. Dat kun je alleen begrijpen als je de brief gelezen hebt.
Ik heb hem keer op keer gelezen en iedere keer raak ik er heel geƫmotioneerd door. Ik heb in mijn hoofd een voorstelling gemaakt hoe de getuigenis zou kunnen verlopen. Mijn hart heeft geen idee hoe dit aan te pakken.

Ik zal de komende maanden zoeken naar een manier om mijn hoofd en hart in balans te brengen. Dit wordt de moeilijkste reis in mijn leven, en als ik Bouterse mag geloven, ook in zijn leven.

Ik zal niet reageren op verzoeken van de media. Ik wil geen journalisten spreken, dus doe geen moeite. Niemand hoeft via mail, whatsapp, sms, Facebook of op welke manier dan ook contact met mij te zoeken over deze zaken. Ik wil geen hinder ondervinden in mijn eigen zoektocht naar antwoorden op vragen die mijn hart nog niet eens durft te stellen. Als ik iets te zeggen of te vragen heb, zal ik dat via Starnieuws doen. Laat het onderzoek beginnen.

Sandew Hira