Slavernij

NTR-serie De Slavernij

7 november 2011

Op zondag 18 september 2011 zond de NTR de eerste aflevering van een serie van vijf over slavernij. De serie was geproduceerd op basis van de werken van historici van het wetenschappelijk kolonialisme. Sandew Hira heeft na iedere aflevering wekelijks een commentaar geschreven vanuit de optiek van Decolonizing The Mind. De commentaren zijn gebundeld in deze essay: SH_slavernij_20111107_NTRserie.

De serie werd geproduceerd met wetenschappelijke ondersteuning van Prof. Gert Oostindie, Prof. Alex van Stipriaan en Dr. Aspha Bijnaar. Die hebben zich vanwege de kritiek gedistantieerd van de serie in een ingezonden stuk in De Volkskrant. Hira reageert op dat stuk: SH_Slavernij_20111015_NTRVolkskrant.

Naar aanleiding van de serie is er een debat geweest met Carla Boos, de programma-maker. Het debat is hier te volgen op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=5k9tX–p1vM.

Boekbespreking Leo Balai: Het slavenschip Leusen (dissertatie)

27 oktober 2012

De dissertatie van Leo Balai Het slavenschip Leusden. Slavenschepen en de West-Indische Compagnie 1720-1738 (2011) is een typisch voorbeeld van geschiedschrijving vanuit de school van het wetenschapplijk kolonialisme, maar dan door een zwarte man. Sandew Hira maakt een analyse van de dissertatie: SH_Slavernij_20121017_Balai.

Slavernij, winst en verlies

24 april 2012

Matthias van Rossum en Karwan Fatah-Black hebben een onderzoek gedaan naar de winstgevendheid van de Nederlandse mensenhandel. Dit onderzoek heeft veel aandacht gekregen in de Nederlandse pers. De strekking was: “Slavenhandel was belangrijker voor de economie dan tot nu toe werd aangenomen.” De titel was: Wat is winst? De economische impact van de Nederlandse trans-Atlantische slavenhandel. Sandew Hira schreef een bespreking van het onderzoek: SH_Slavernij_20120424_WatIsVerlies.

De organisatie Doorbraak gaf op haar website een reactie: http://www.doorbraak.eu/sandew-hira-nederland-maakte-veel-meer-winst-via-slavenarbeid-dan-via-slavenhandel/.

Ook Matthias van Rossum en Karwan Fatah-Black stuurden een reactie naar Sandew Hira: MRKF_Slavernij_20120424ReactieBesprekingHira.

Een weerwoord van Hira op Van Rossen en Fatah-Black is hier: SH_Slavernij20120424ReactieKarwan.

Zij reageerden vervolgens met een mail die niet voor publicatie bestemd zou mogen zijn. Hira antwoord op die mail en de reactie van Doorbraak is hier: SH_Slavernij20120503_DoorbraakKarwan.

Informatieblad gemeente weigert artikel Sandew Hira

23 mei 2013

Op verzoek van het informatieblad dat deelgemeente Zuid-Oost schreef Sandew Hira een artikel over de erfenis van slavernij. Toen de redactie het artikel las, besloot ze het toch niet te publiceren. Dit is het artikel: SH_slavernij_20130523_ArtikelZuidoost.