Islamofobie in Frankrijk

In de nasleep van de terroristische aanvallen in Frankrijk heeft het dagblad Le Monde op 2 november 2020 een manifest gepubliceerd die door 100 Franse akademici werd ondertekend. Daarin scharen ze zich achter de Franse minister van onderwijs, Jean-Michel Blanquer, die kritiek heeft geuit op het feit dat op Franse universiteiten dekoloniale theorie wordt besproken. Ze roepen de minister op om ee orgaan in het leven te roepen die gaat controleren of de Franse principes en waarden op een goede manier op Franse universiteiten worden gedoceerd. Dit orgaan moet ook voorkomen dat dekoloniale theorie wordt besproken op de universiteiten.

Dekoloniale en Islamitische academici en activisten hebben een brief aan de Franse natie geschreven waarin ze islamofobie in Frankrijk analyseren en oproepen tot dialoog om te voorkomen dat interreligieuze, etnische en raciale spanning worden opgevoerd.

Klik hier om deze brief te lezen.

Alana Lentin en Gavan Titleyhebben het initiatief genomen om een open brief te schrijven om het manifest van de 100 Franse akademici te bekritiseren. Klik hier om die brief te lezen.

Op 7 november om 19.00 organiseren DIN en Comunidad de Pensiamento Decolnidad in Mexico een webinar over de ontwikkelingen in Frankrijk met Houria Bouteldja en Ibrahim Bechrouri. Je kunt de bijeenkomst volgen via https://www.facebook.com/photo?fbid=10224720452183308&set=a.4890676869391