Sandew Hira: Franz Fanon en de dekolonisatie van de Surinaamse geschiedschrijving

Datum: 16 oktober 2013
Betreft: Franz Fanon en de dekolonisatie van de Surinaamse geschiedschrijving
Producent: His/her Tori, tijdschrift voor Surinaamse geschiedenis en cultuur
Product: Artikel

Voor het His/her Tori, tijdschrift voor Surinaamse geschiedenis en cultuur, heeft Sandew Hira een artikel geschreven over de toepassing van enkele concepten uit de filosofie van Frantz Fanon op de dekolonisatie van de Surinaamse geschiedschrijving.

“De uit Martinique afkomstige Franz Fanon (1925-1961) is de laatste jaren weer sterk in de belangstelling als één van de leidende denkers op het gebied van dekolonisatie van de geest. Zijn twee belangrijkste boeken – Zwarte Huid Blanke Maskers (1952) en De verworpenen der aarde (1961) – zijn nu standaardwerken geworden in de dekoloniale literatuur. Dit jaar is het zestig jaar
geleden dat zijn eerste boek uitkwam. Hij heeft een generatie van zwarte activisten en intellectuelen beïnvloed, van de black power beweging in Amerika en anti-koloniale bevrijdingsbewegingen in de Derde Wereld tot en met onderzoekers aan de zwarte universiteiten en studierichtingen in universiteiten over de hele wereld.
In deze bijdrage ga ik enkele concepten van Fanon toepassen op de dekolonisatie van de geschiedschrijving van Suriname.”

Klik hier om het hele artikel gratis te downloaden.